in

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU’NUN GETİRDİKLERİ

Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek üzere Milli Eğitim Akademisi kurulacak.

Öğretmen yetiştirme sürecinin niteliğinin yükseltilmesi için Milli Eğitim Akademisi’nde verilecek eğitimlerin tüm aşamalarında üniversiteler ile işbirliği yapılacak.

Milli Eğitim Akademisi’ndeki hazırlık eğitiminde başarılı olan adaylar öğretmen olarak atanacak. Akademiye öğretmen adayları, KPSS puanına göre alınacak. Adayların mesleğe hazırlık eğitimi ile tüm öğretmenler mesleki becerilerini hem teorik hem uygulamalı derslerle geliştirerek tecrübe kazanacak.

ÖMK’da öğretmenlik mesleği, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı. Ayrıca, uzman öğretmenlik unvanı için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmeti bulunması, başöğretmenlik unvanı için en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmetin gerçekleştirilmesi, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının olmaması, akademi tarafından verilen uzman öğretmenlik, başöğretmenlik eğitim programlarının tamamlanması gerekecek.

Böylece, kariyer basamaklarında ilerlemede “yazılı sınav” ile “mesleki çalışma” koşulları kaldırılmış oldu.

ÖKM ile uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmadan 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenlere başöğretmen unvanı için başvuruda bulunma imkânı sağlanacak.

Bu kapsamda, 20 yıllık kıdemi dolduran tüm öğretmenler de uzman öğretmen olup olmamalarına bakılmadan, düzenlenen eğitimi tamamlamaları halinde başöğretmen olabilecek.

Böylece, Öğretmenlik Mesleği Kanunu çıktıktan sonra 20 yıllık kıdemi dolduran 230 bin öğretmene “başöğretmen” unvanı için başvuruda bulunma imkânı sağlanacak. Öğretmenlere önemli kazanımlar sağlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na göre 2022’de 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 öğretmen başöğretmen, 2023’de ise 69 bin 881 öğretmen uzman öğretmen, 3 bin 891 öğretmen ise başöğretmen unvanı aldı.

Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasıyla öğretmen alımlarında ve sözleşmeli öğretmen atamalarda sözlü sınav olmayacak.

Öğretmen ve yöneticilerden öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri paylaşanlara “kınama”; öğrencilere menfaat karşılığında özel ders veren veya özel ders için yönlendirme yapanlara, öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunanlara, Bakanlıkça onaylanan öğretim programının belirlediği amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalar yapanlara “aylıktan kesme” cezası verilecek.

Yeni ÖMK ile cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak şekilde öğretmene yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Düzenleme ile kasten yaralama, tehdit, hakaret, görevi yaptırmamak için direnme cezaların yarı oranında artırılması, verilen hapis cezasının ertelenmemesi, bazı suçlardan tutuklu yargılanması sağlanacak. Eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasına ilişkin hükümler, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri, uzman öğretici, usta öğretici ve ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapanları da kapsayacak.

 Denetim ve inceleme sonucunda görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen öğretmenler, Akademi’de eğitime alınacak. İkinci değerlendirmede de yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında uygun kadrolara atanacak.

EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN MESLEKLER

SENDİKA ÜYESİ OLAN TÜM KAMU GÖREVLİLERİNE TBMM GEÇEN YASAYA GÖRE BARAJ SINIRLAMASI OLMAKSIZIN 642 TL TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ ÖDENECEK